Maaionderhoud
Om water goed te laten stromen in natte perioden, en vast te houden in droge perioden, is het belangrijk dat we sloten, rivieren en kanalen het hele jaar door goed onderhouden. Daarom voert waterschap Brabantse Delta ieder jaar maaionderhoud uit.
Hoe maaien we?
Sinds 2021 maaien we anders. De grootste verandering is dat we de bermen en sloten in verschillende fases maaien. We maaien alle planten en bloemen niet meer in één keer. Daardoor blijft er altijd ruimte en voedsel voor dieren en insecten. Zo beschermen we onze natuur en het leefgebied van verschillende insecten en dieren, en verbeteren we de biodiversiteit in het gebied. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups weer terug kan komen. Uiteindelijk is deze nieuwe manier van maaien dus goed voor dier én mens. Het is niet toegestaan om zelf de bermen en sloten te maaien. Je verstoort hiermee het leefgebied van de insecten en andere dieren.
Waarom maaien we anders?
Waar en wanneer maaien we?
Op onze maaikaart zie je wanneer en waar we maaien. De kaart opent de huidige maaiperiode.
Om te kijken wanneer we bij jou maaien, zoom je in op de kaart of maak je gebruik van de zoekfunctie. Linksboven zie je de diverse maaiperiodes staan. Je kunt een maaiperiode zichtbaar maken door op het 'oogje' te klikken. Hierin kun je ook nog het verschil zien in het maaien van de sloten, rivieren en kanalen (waterlopen) of de bermen en taluds. Dat doe je door de maaiperiode open te klikken met het pijlje.
Perceelwijzer app
Wil je actuele informatie over jouw perceel? Op de hoogte blijven van neerslagverwachtingen, maaimomenten, grond- en oppervlaktewaterstanden en onttrekkingsverboden op perceelsniveau? Bekijk dan de Perceelwijzer app. De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store.
Voor meer informatie over de app bezoek www.perceelwijzer.nl.
Maaimomenten in de Perceelwijzer app
Als er bij een perceel een beek of sloot gemaaid wordt, wordt dit in de app aangegeven met een cijfer. Dit cijfer geeft de manier van maaien aan. Dit noemen we ook wel de maatregel. In Maatregelen Maaibestek.pdf lees je welke maatregel bij het getoonde nummer hoort.
Wat is een gedragscode?
Deze code regelt de manier waarop de waterschappen hun beheer- en onderhoudstaken kunnen uitvoeren in overstemming met de natuurwetgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan maaiwerkzaamheden. Zonder deze gedragscode moet het waterschap voor werkzaamheden die invloed hebben op (het leefgebied van) beschermde soorten een ontheffing aanvragen.
De huidige gedragscode loopt tot en met 1 januari 2025. De waterschappen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn al geruime tijd met elkaar in gesprek om tot een nieuwe gedragscode te komen. Op veel van deze punten is inmiddels overeenstemming, maar niet op alles. Er is discussie over het verbieden van de mogelijkheden voor waterschappen om te kunnen maaien met de zogeheten klepelmaaier.
Wat is klepelen?
Met klepelen wordt het maaien van bermen langs wegen en watergangen (sloten en rivieren) met een klepelmaaier bedoeld. Deze maaier kan hoog gegroeid gewas maaien en maakt grof maaisel en dikkere takken eenvoudig klein.
Waarom is er discussie over klepelen?
Er zijn diverse opvattingen over klepelen. Mogelijk kan het nadelig zijn voor dieren die in de bermen en taluds voorkomen. Vanuit ecologisch oogpunt wordt er daarom kritisch gekeken naar klepelen.
Hoe verder?
Op dit moment is er nog geen overeenstemming over de nieuwe gedragscode. Waterschap Brabantse Delta werkt samen met de andere waterschappen hard aan het afronden van de nieuwe gedragscode. Dit doen we in overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Wanneer er meer duidelijkheid is communiceren we dat via www.brabantsedelta.nl en de agrarische nieuwsbrief.
De informatie die je zocht niet gevonden?
We helpen je graag! Kijk eens op onze pagina met de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij?
Neem dan contact met ons op via het online contactformulier of telefonisch via 076 564 1000.