Leerlingen duiken in de wereld van het baggeren vlakbij school

Afgelopen week kregen de leerlingen van basisschool De Springplank in Fijnaart de unieke kans om van dichtbij te ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het baggeren. Samen met het waterschap beleefden zij een educatieve en avontuurlijke middag, waarbij een gastles in de klas werd opgevolgd door een indrukwekkend bezoek aan de baggerlocatie nabij de school.

 

"Wauw het voelt als snot'"

Tijdens de gastles leerden de kinderen wat slib precies is, hoe het in de sloten terechtkomt en waarom het belangrijk is om sloten te baggeren. Daarna mochten de leerlingen de theorie in de praktijk zien, waarbij ze een schuifboot aan het werk zagen, die het slib op de bodem van de sloot verzamelt. Vervolgens wordt het slib met een grijpkraan uit het water geschept. Als kers op de taart mochten de leerlingen zelfs het slib voelen, dat bestaat uit plantenresten en gronddeeltjes. “Wauw, het is een zacht, zwart hoopje smurrie dat voelt als snot,” riepen enkele enthousiaste kinderen uit.

Wat is baggeren?

Baggeren is het weghalen van slib van de bodem van watergangen zoals sloten en beken. Dit slib bestaat uit kleideeltjes, plantenresten en soms zwerfvuil en zorgt ervoor dat sloten niet meer goed doorstromen. Door baggeren verbeteren we de waterkwaliteit en zorgen we voor een goede water aan- en afvoer, wat essentieel is voor de leefomgeving van planten, vissen en andere (water)dieren.

Deze leerzame middag maakte de kinderen niet alleen waterbewuster, maar zorgde ook voor een onvergetelijke ervaring dichtbij huis.

Investeren in de toekomst!

Wat je als kind leert, beleeft en ervaart, neem je vaak heel je leven mee. Goed zorgen voor de natuur - en dus ook water- hoort daarbij. Daarom zet waterschap Brabantse Delta zich op allerlei manieren in om met jongeren te communiceren via scholen. Ze kijken mee in de 'keuken' van het waterschap en ontdekken het belang van veilig en schoon water. 

Kijk voor meer informatie: https://www.brabantsedelta.nl/leren-over-water