De Omgevingswet: een vergunning aanvragen

Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Deze wet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. Je krijgt met de wet te maken als je iets wilt veranderen in deze leefomgeving. Bijvoorbeeld als je een sloot wilt dempen, een aanlegsteiger voor je boot wilt maken of als je als ondernemer koelwater wilt lozen in oppervlaktewater. In dit bericht lees je wat de Omgevingswet betekent voor het aanvragen van een vergunning.

De Omgevingswet brengt veranderingen met zich mee op het gebied van vergunningverlening. Op 1 januari 2024 wordt het nieuwe Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) geïntroduceerd. Het Omgevingsloket (onderdeel van het DSO) is het nieuwe loket waar je online een vergunning kunt aanvragen, een melding kunt doen of aanvullende informatie kunt doorgeven. Vanaf 1 januari doe je alle aanvragen via dit nieuwe loket. Je wordt vanuit het huidige loket automatisch doorgestuurd naar het nieuwe loket.

De Waterschapsverordening

Met de komst van de Omgevingswet maakt de Keur plaats voor de Waterschapsverordening. Daarin staan de regels van het waterschap voor de leefomgeving, zoals regels over lozingen, grondwater en sloten. De meeste regels zijn in de Waterschapsverordening hetzelfde gebleven.

Kortere beslistermijn

De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over vergunningaanvragen. Een korte procedure van maximaal 8 weken is het uitgangspunt. Daarna is nog bezwaar en beroep mogelijk. Als de vergunningaanvraag complex is, kan het zijn dat de aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslisperiode langer. 

Vergunningaanvragen voor 1 januari 2024

Heb je een vergunning gekregen of ingediend voor 1 januari 2024? Als het waterschap de vergunning al heeft verleend, dan blijft deze gewoon geldig. Je hoeft dan niets te doen. Moeten we de aanvraag nog behandelen, dan gebeurt dat in principe volgens het oude recht (de Keur).

Vergunningcheck

Dien je na 1 januari 2024 een vergunningaanvraag in? Dan kun je gebruikmaken van de Vergunningchecker via het nieuwe Omgevingsloket. Hierin kun je gemakkelijk zien of je een vergunning aan moet vragen of dat de activiteit zonder vergunning uitgevoerd mag worden.

Vragen?

Heb je vragen over de informatie op deze pagina? Vul dan ons online contactformulier in of bel telefoonnummer 076 564 10 00.