Ecologische verbindingszones Wildertse Arm
Drie gemeenten en TenneT maken zich samen met het waterschap sterk voor natuur, biodiversiteit, een betere waterkwaliteit en het tegengaan van verdroging in de regio. Het gaat om de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Tilburg. De gemeenten en het waterschap gaan samenwerken in een project met de naam ecologische verbindingszone (EVZ) Wildertse Arm. TenneT levert hieraan een financiële bijdrage.
Aanpak
Op 6 februari ondertekenden de drie gemeenten en het waterschap een samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst zijn de afspraken voor de samenwerking en onderlinge kostenverdeling vastgelegd. Naast de EVZ wordt ook een fietspad gerealiseerd en worden maatregelen in het watersysteem genomen om dit klimaat robuuster te maken.
Ook wordt een overeenkomst tussen het waterschap en Tennet getekend. Tennet kan door een bijdrage in dit EVZ project meehelpen aan de natuurontwikkeling in Brabant. Hiermee wordt ook voldaan aan de compensatie opgave binnen de gemeente Loon op Zand vanwege de 380kv hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg.
Wethouder gemeente Dongen Ankie de Hoon, wethouder gemeente Loon op Zand Tonny Meulensteen, dagelijks bestuurslid waterschap Brabantse Delta Angelien Hagenaars, wethouder gemeente Tilburg Evelien Kostermans ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van de ecologische verbindingszone Wildertse Arm
Niets mogelijk zonder de bereidheid van agrariërs
Dagelijks bestuurder van waterschap Brabantse Delta Angelien Hagenaars: “Afgelopen periode is intensief overleg geweest met alle agrariërs in het gebied. Onze speciale dank gaat uit naar Stichting Duinboeren en de agrariërs in het gebied. Door een intensief grondruiltraject en de medewerking van agrariërs is het nu mogelijk de EVZ te gaan realiseren en te werken aan een klimaat robuust watersysteem.”
Wat is een EVZ?
Ecologische verbindingszones zijn een belangrijke schakel binnen het natuurnetwerk Brabant (NNB). Deze groene/blauwe zones verbinden natuurgebieden met elkaar zodat fauna zich tussen deze gebieden kan verplaatsen en ze daarmee een groter leefgebied krijgt. Hiermee wordt voorkomen dat zeldzame soorten uit het gebied verdwijnen. Het inrichten en verbinden van natuurgebieden versterkt de biodiversiteit, het aantal plant- en diersoorten dat in een gebied voorkomt.
Waar komt de EVZ en wie gaan er wonen?
De EVZ Wildertse Arm gaat de EVZ Huis ter Heide bij Tilburg verbinden met de EVZ om Dongen. De EVZ heeft een lengte van ongeveer 2,7 km en wordt ingericht met poelen, hagen, loofbosjes, kruidenrijke flauwe oevers en grasland. De belangrijkste doelsoorten van deze EVZ zijn: de heikikker, vinpootsalamander, bont dikkopje, weidebeekjuffer, levendbarende hagedis, watervleermuis, ijsvogel, hermelijn en kamsalamander. Hoewel de das al aanwezig is in het gebied wordt het gebied ook voor deze soort aantrekkelijker gemaakt. Om verkeersslachtoffers (onder fietsers en fauna) zo veel mogelijk te voorkomen worden onder andere bij de Heibloemstraat daarom maatregelen getroffen.
Start uitvoering 2026
We kunnen nog niet exact aangeven wanneer we gaan starten met de aanleg van de ecologische verbindingszone. Achter de schermen wordt met de betrokken eigenaren eerst het ontwerp uitgewerkt. Zodra dit gereed is, wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd om iedereen te informeren. Fijne samenwerking met alle partijen moet ertoe leiden dat de EVZ in 2026 uitgevoerd gaat worden.