Eerste onttrekkingsverboden in Midden- en West-Brabant
Maart was een uitzonderlijk droge maand. Er viel bijzonder weinig regen voor deze tijd van het jaar. En ook april is droog begonnen. Door deze droge weersomstandigheden zijn in delen van Midden- en West-Brabant de afvoeren van beken ver gedaald. Hierdoor moeten we voor enkele gebieden een verbod instellen voor het gebruik van water uit sloten en beken. Zo een verbod noemen we een onttrekkingsverbod.
In welke gebieden is er een onttrekkingsverbod?
In 4 stroomgebieden is het vanaf vrijdag 11 april om 9 uur niet toegestaan om oppervlaktewater te gebruiken:
- Gebied 6 - Molenleij, Bavelse Leij en de Gilzewouwerbeek – totaal verbod
- Gebied 9 - Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda - totaal verbod
- Gebied 10 - Brandtse Vaart en zijbeken – totaal verbod
- Gebied 11 - Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop – totaal verbod
Kaart actuele onttrekkingsverboden
Het zijn de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in 2025. Voor andere gebieden in Midden- en West-Brabant geldt (nog) geen onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater.

Dagelijks bestuurder Rian Govers-Gabriëls: "We komen uit een hele natte periode waarin we ingezet hebben op zoveel mogelijk water vasthouden. Dat blijkt dus nog niet genoeg te zijn. Na een droge periode zijn we al toe aan het instellen van onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater. Het klimaat verandert en dat vraagt aanpassingen van ons allen.”
Wat is een onttrekkingsverbod?
Bij een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater mag er geen water meer uit sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening.
Waarom een onttrekkingsverbod?
De zakkende grondwaterstanden, het uitblijven van regen, de oplopende temperaturen en de groeiende watervraag zorgen ervoor dat het waterschap maatregelen moet nemen. Als het waterpeil of waterafvoeren (het water dat stroomt) in een gebied te veel zakt of afneemt, stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in. De lagere waterstand kan namelijk zorgen voor schade aan oevers en kaden. Ook kunnen dieren en planten in het water dood gaan. Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten en zodra het kan, wordt een onttrekkingsverbod ingetrokken. Dit wordt bekendgemaakt via onze website en www.officielebekendmakingen.nl.
Wat doet het waterschap?
Het waterschap zet in op het water langer vast te houden, zo de grondwatervoorraad aan te vullen en daarmee onttrekkingsverboden zo lang mogelijk uit te stellen. Het water langer vasthouden doen we onder andere met stuwen. Deze stellen we hoger in zodat het water niet zomaar het gebied verlaat. Dat doen we samen met agrariërs en terreinbeheerders.
Perceelwijzerapp
Ontdek alle informatie over jouw agrarisch perceel in één handige gratis app: de Perceelwijzer. Actuele en betrouwbare gegevens over onttrekkingsverboden, regenverwachting, maaiplanning, waterpeilen, waterkwaliteit en een verzoek tot beregening.