Handhaven vee op de kering
Al vele jaren is het niet toegestaan om grootvee te laten grazen op dijken. De hoeven van groot vee beschadigen namelijk de grasmat van de dijk. Lange tijd hebben wij hier niet actief tegen opgetreden. In het belang van een goede kwaliteit van de grasmat en dus de veiligheid van dijken hebben wij besloten het verbod op beweiding met grootvee wel actief te gaan handhaven.
Handhaving
In 2019 is de veiligheid van de dijken voor het laatst getoetst. Na deze toetsing is nog duidelijker geworden dat het noodzakelijk is dat dijken een goede grasmat hebben en houden Ruim 40 kilometer dijk is namelijk afgekeurd vanwege een beschadigde grasmat. Groot vee is daar de belangrijkste oorzaak van. Het waterschap heeft tot nu toe niet handhavend opgetreden. Vanwege de resultaten van de toetsing heeft het waterschap besloten te handhaven zodat de waterveiligheid niet meer in gevaar komt. Dit betekent dat het grazen van grootvee (runderen, paarden, pony’s, ezels, etc.) op dijken moet stoppen. Na het geven van een redelijke overgangstermijn, gaat het waterschap over tot het handhaven. Gebruikers van dijken dienen de bedrijfsvoering aan te passen en het grazen van grootvee op de dijken te stoppen.
Beweidingsverbod op dijken vanaf 1 oktober 2024
Vanaf 1 januari 2024 is de regel over beweiden van de kering veranderd. In het winterseizoen (van 1 oktober tot 1 april) geldt er nu een beweidingsverbod op de dijk. Dat betekent dat ook schapen en geiten in deze periode niet de dijk op mogen.
Betere bescherming tegen erosie in de winter
In de winterperiode groeit het gras minimaal. Met de kans op hoogwater is een stevige grasmat nodig om de dijk te beschermen. De dijk is in deze periode natter dan in de zomer waardoor vee de grasmat sneller kapot loopt. Het beweidingsverbod zorgt ervoor dat de erosiebestendigheid van de grasmat niet verder wordt aangetast waardoor het een beschermlaag vormt van de dijk.
Controles
Voor deze winter (2024/2025) geldt een overgangsperiode. Bekijk de gedoogbeslissing op overheid.nl. Vanaf 1 oktober 2025 voert het waterschap controles uit op het naleven van het beweidingsverbod.
Veilige dijken
Waterschap Brabantse Delta zorgt voor veilige dijken zodat iedereen veilig kan wonen, werken en genieten rondom water in Midden- en West-Brabant. Dit doen we onder andere door het beheren, onderhouden en verbeteren van dijken. Dijken moeten in een goede staat zijn om hoog water tegen te kunnen houden. Daarom voert het waterschap in West-Brabant op dit moment en de komende tijd een aantal dijkversterkingen uit.
Een heel belangrijk onderdeel van een dijk is een stevige grasmat. De graswortels voorkomen dat tijdens hoogwater klei en zand makkelijk kunnen wegspoelen met een overstroming tot gevolg. Als er geen goede grasmat aanwezig is, bezwijkt de dijk bij golfslag. Daarom staat al tientallen jaren in ons beleid (de waterschapsverordening) dat activiteiten die de grasmat kunnen beschadigen, niet zijn toegestaan. Eén van de activiteiten die niet is toegestaan, is het beweiden van dijken met grootvee. De hoeven van grootvee zoals koeien en paarden beschadigen de grasmat. Schapen en geiten zijn wel toegestaan, omdat hun hoeven minder snel zorgen voor beschadiging van de grasmat.
Begrazingsverbod in de waterschapsverordening van het waterschap
Het verbod om grootvee op een dijk te laten weiden is gebaseerd op artikel 3.2 van de waterschapsverordening waterschap Brabantse Delta 2024. In paragraaf 3.1.5 'Beweiden' van de verordening is de toepassing beschreven.
Meer informatie
Als je nog vragen hebt of een reactie wilt geven, kun je een e-mail sturen naar handhaving@brabantsedelta.nl of je kunt schriftelijk reageren via Postbus 5520, 4801 DZ Breda. Telefonisch is het waterschap te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 076 564 17 73.