Op 1 juni is het maaiseizoen van 2024 gestart.  De komende maanden maait waterschap Brabantse Delta een groot deel van de sloten en beken in Midden- en West-Brabant. Op sommige plekken hebben we al eerder gemaaid, zodat het water goed door kan stromen. Door de sloten en beken jaarlijks te maaien, voorkomen we dat deze dichtgroeien en zorgen we ervoor dat het water blijft stromen. Te veel planten houden anders water tegen.

Hoe maaien we en waarom?


Sinds 2021 maaien we onze bermen en sloten op een andere manier. In samenwerking met 13 West-Brabantse gemeenten, Staatsbosbeheer en het Bijenlandschap maaien we ecologisch. De grootste verandering is dat we op andere momenten of maar gedeeltelijk maaien. Hierdoor is er altijd voedsel en ruimte voor dieren om te leven in de stukken die blijven staan, en kunnen planten en bloemen blijven groeien. 

Op deze manier beschermen we onze natuur en het leefgebied van verschillende insecten. Ook zorgen we er met deze manier van maaien voor dat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, zoals de sluipvlieg, weer terug kan komen. Het ecologisch maaien is dus goed voor dier én mens.

Het is niet toegestaan om zelf de bermen en sloten te gaan maaien. Je verstoort hiermee het leefgebied van de insecten en andere dieren.

Wanneer gaan we maaien?

We maaien in drie verschillende maairondes. Deze maairondes vinden plaats van 1 juni tot 16 juli, van 16 juli tot 1 september en van 1 september tot 1 november. Door in fases te maaien, laten we stukken staan. Zo zorgen we er in sloten en beken voor dat de water aan- en afvoer gegarandeerd is. En in bermen dat er altijd bloemen – en dus voedsel en schuilgelegenheid – zijn voor insecten en andere dieren. Daarnaast geven we bloemen en planten de tijd om verder te groeien en zaden te maken. Alleen als het echt nodig is, hebben we al eerder gemaaid. Bijvoorbeeld bij zichthoeken langs wegen voor de verkeersveiligheid, of in beken en sloten om het water door te laten stromen.

Meer weten?

Wil je weten wanneer we bij jou in de buurt gaan maaien? Of meer informatie over ons maaionderhoud? Kijk dan op de pagina Maaionderhoud op onze website.