Kennisgeving voornemen & participatie Cruijslandse Kreken
Waterschap Brabantse Delta heeft het voornemen om in het gebied de Cruijslandse Kreken een robuust watersysteem te realiseren. De focus van het project Cruijslandse Kreken ligt op kreekherstel, samen met het realiseren van ecologische verbindingszones. Met deze kennisgeving informeren wij je over de start van het project. We onderzoeken welke opgave er voor dit gebied ligt. Hiervoor stellen we een plan op met de nodige maatregelen, waarbij we ons focussen op manieren om het watersysteem en de waterkwaliteit te verbeteren. In deze kennisgeving beschrijven we hoe wij belanghebbenden betrekken en hoe belanghebbenden inbreng kunnen geven in de loop van het project. Je kunt tot 15 oktober 2024 reageren op de kennisgeving. Bekijk hier de officiële bekendmaking.
Wat is project de Cruijslandse Kreken?
Tussen Steenbergen en Kruisland ligt het gebied de Cruijslandse Kreken. Dit gebied kent verschillende aardkundig waardevolle kreken die hersteld moeten hersteld worden. Deze kreken zijn belangrijk voor het waterbeheer en spelen een belangrijke rol voor andere sectoren, zoals natuur, recreatie en landbouw. Project Cruijslandse Kreken kent een lange historie. In 2015 voerden we een eerste fase van het project uit. Vanaf nu gaan we aan de slag met de vervolgfase, officieel Cruijslandse Kreken Fase 2 genoemd. We geven daarmee een vervolg aan de invulling van de doelstellingen binnen dit gebied. Gemeente Steenbergen, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en waterschap Brabantse Delta werken binnen dit project samen aan het kreekherstel en het aanleggen van ecologische verbindingszones. Met deze zones verbinden we natuurgebieden aan elkaar, zodat dieren en planten zich kunnen verplaatsen. We onderzoeken welke concrete opgave er ligt voor dit gebied. Hiervoor stellen we een plan op met de nodige maatregelen, waarbij we ons focussen op manieren om het watersysteem te verbeteren.
Onze opgave
De Kaderrichtlijn Water (KRW) moet de vervuiling van wateren verminderen en voorkomen, de leefomgeving van dieren en planten verbeteren, duurzaam watergebruik bevorderen en de effecten van overstromingen en droogte beperken. Het waterschap heeft vanuit de KRW een opgave voor de Cruijslandse Kreken. Het waterschap zet voor de langere termijn in op een watersysteem dat klaar is voor de toekomst én veranderende weersomstandigheden. Uitgangspunt is dat de maatregelen volgens de KRW uiterlijk in 2027 gerealiseerd zijn.
Het doel van dit project is het aanleggen van de ecologische verbindingen tussen natuurgebieden en het herstel van de kreken in het gebied tussen Steenbergen en Kruisland. Daarnaast leveren we met dit project een bijdrage om meer ruimte voor waterberging te creëren. We richten ons op de inrichting van gronden die in eigendom zijn van het waterschap, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Ook zijn er enkele particuliere gronden betrokken. Dit is in overeenstemming met de betreffende eigenaren.
Meer informatie over het project is te vinden op onze website: Cruijslandse Kreken | Waterschap Brabantse Delta
Nieuwe Omgevingswet
Vanaf 1 januari 2024 ging de nieuwe Omgevingswet in. Dit betekent dat we voor dit project een Projectbesluit (vroeger: Projectplan Waterwet) gaan nemen met de bijbehorende verplichte projectprocedure. Het waterschap is samen met de gemeente Steenbergen initiatiefnemer. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap is bevoegd gezag en de provincie Noord-Brabant neemt uiteindelijk het goedkeuringsbesluit. De procedure start met deze kennisgeving voornemen en kennisgeving participatie. Hiermee informeren we de omgeving over hoe waterschap Brabantse Delta dit project aanpakt en hoe we belanghebbenden daarbij betrekken.
Hoe gaan wij te werk?
In ons project houden we rekening met omliggende belangen, het landschap en de waarden in het gebied. We onderzoeken de huidige situatie en werking van het watersysteem. Als belanghebbende kun je ons input aanleveren over jouw ervaringen en kennis in het gebied. Daarbij zijn wij ook benieuwd naar jouw ideeën, wensen en verwachtingen in het gebied van de Cruijslandse Kreken. We nemen deze informatie mee in on ze afweging en waar mogelijk mee in het ontwerp.
Planning
De afgelopen periode hebben we onderzoeken in het gebied uitgevoerd. Deze onderzoeken geven ons informatie voor het opstellen van het ontwerp. We verwachten eind dit jaar een (concept) ontwerp klaar te hebben. We verwachten dat we in het najaar van 2025 aan de slag kunnen met de werkzaamheden.
Wat kun je doen?
Je kunt ons helpen met het aandragen van informatie en uw kennis over het gebied. Daarnaast organiseren we een inloopbijeenkomst in het najaar van 2024 met een presentatie van het concept ontwerp. Hierover informeren we de omgeving op een later moment via de digitale nieuwsbrief. Via de website kun je je aanmelden voor deze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte gehouden wordt van de ontwikkelingen in het project.
Participatieproces
Iedereen in het gebied kan deelnemen aan het project door informatie aan te leveren en zijn/haar/hun beeld, belang of wens te schetsen. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen. Deze inbreng moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Ze moeten allereerst binnen de grenzen van het projectgebied liggen. Daarnaast moeten ze uitvoerbaar, beheerbaar en kosteneffectief zijn, en positief bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en waarden in het gebied en een bijdrage leveren aan de projectdoelstellingen.
Met de direct belanghebbenden (eigenaren of directe buren) van het project plannen wij een persoonlijke kennismaking in.
Reageren op deze Kennisgeving?
Stuur jouw reactie vóór 4 oktober 2024 naar evzsteenbergen@brabantsedelta.nl of per post via waterschap Brabantse Delta, t.a.v. R.J. van Hoek, Postbus 5520, 4801 DZ Breda.
Wat gebeurt er met je inbreng?
Jouw reactie op dit document beoordelen wij en nemen wij, indien mogelijk, mee in het project. We koppelen aan je terug hoe we dat doen. Indien wij vragen hebben over jouw inbreng nemen wij hiervoor contact met jouw op.