Kleine grondwaterput
Heb je een kleine grondwaterput in je tuin of bij je bedrijf? Of wil je er een laten boren? Dan heb je vanaf 1 september 2023 te maken met een meldplicht voor bestaande, kleine grondwaterputten. In een deel van ons gebied geldt een vergunningplicht. Wil je een nieuwe, kleine grondwaterput aanleggen? Controleer dan eerst of dat wel mag op jouw locatie.
Heb je al een kleine grondwaterput?
Wist je dat je deze pas kunt gebruiken als die bij het waterschap gemeld is? Dat is gratis en hoeft maar één keer.
Ik meld mijn kleine grondwaterput
Wil je een kleine grondwaterput laten boren?
In een deel van ons gebied geldt een vergunningplicht. Woon je in het oranje gebied op onderstaande kaart? Dan heb je een vergunning nodig voor je kleine grondwaterput. Dit is omdat je kleine grondwaterput mogelijk een slechte invloed heeft op natuur in de buurt. Houd er rekening mee, dat we heel terughoudend zijn met het geven van een vergunning.
Ik vraag een vergunning aan voor een nieuwe kleine grondwaterput
Wat is een kleine grondwaterput?
Met kleine grondwaterputten sproeien mensen bijvoorbeeld de tuin of spuit men vuil af bij bouwwerkzaamheden. Ook gaat het om water dat men gebruikt om vee te laten drinken of producten te wassen of nat te houden. Inwoners, bedrijven en andere organisaties doen dit.
De meldplicht geldt voor grondwaterputten die maximaal 10m3 water per uur oppompen. 1 kubieke meter water is 1000 liter, dat betekent dus 10000 liter water per uur. Het woord klein kan daarom verwarrend zijn. Ooit is gekozen voor klein om het verschil met grote grondwatergebruikers voor industrie, drinkwater en landbouw duidelijk te maken.
Waarom nu dan alleen een meldplicht voor de kleine grondwaterputten? Voor de grote grondwatergebruikers gelden al regels en een vergunningplicht. Voor het kleine grondwatergebruik is dat nog niet voldoende het geval.
Onder welk waterschap val ik?
Via de postcodezoeker op de website van www.waterschappen.nl kun je controleren onder welk waterschap je valt.
- Ga naar de postcodezoeker op de website van www.waterschappen.nl – mijn waterschap(opent in nieuw venster)
- Selecteer Open de postcodezoeker
- Vul je postcode in en dan zie je onder welk waterschap je valt.
Grondwaterheffing van de provincie, hoe zit het?
Op dit moment betalen alleen grote (industriële) bedrijven grondwaterbelasting aan de provincie. In het bestuursakkoord 2023-2027 van de provincie Noord-Brabant staat hun ambitie om de drempel voor deze grondwaterheffing te verlagen. De drempel gaat om het aantal liter vanaf waar je belasting moet betalen. De provincie beslist hoe die heffing er uit komt te zien. Wij weten nog niet precies hoe dat eruit gaat zien. Dit najaar verwachten we hier meer duidelijkheid over.
Deze grondwaterheffing van de provincie is iets anders dan de inventarisatie van de kleine grondwaterputten waar wij mee bezig zijn.
De waterschappen zijn met de meldplicht gekomen om meer inzicht te krijgen in het grondwatergebruik in Brabant. Het was onbekend waar en wie kleine grondwaterputten heeft. Door de tienduizenden meldingen die zijn binnengekomen, krijgen de waterschappen nu een veel beter beeld van de werkelijke hoeveelheden. Dat is belangrijk voor de toekomst van het grondwater van Brabant. We gebruiken met elkaar steeds meer grondwater namelijk. En dat kan niet op dezelfde manier doorgaan. Dan ontstaan er (grond)watertekorten. In droge tijden zijn die er soms al.
Als je meer wilt weten over de grondwaterheffing, dan kun je het beste bellen of mailen met de provincie. Geef daarbij duidelijk aan dat het gaat over de 'grondwaterheffing'.
Meer inzicht
Het grondwatersysteem is uit balans. Daarom proberen we de grondwaterstanden te herstellen in samenwerking met de Brabantse waterschappen, drinkwaterbedrijven, landbouw- en natuurorganisaties en andere overheden. Om dat goed te kunnen doen, hebben we meer inzicht nodig in ál het grondwatergebruik. Daarom maken we het melden van een kleine grondwaterput verplicht.