De inhoud is geladen.

Waterschap Brabantse Delta home
Waterschap Brabantse Delta home

Klimaatlaars

Dit zijn de ‘Klimaatlaarzen’ van de toekomst. De opvallende Klimaatlaarzen zijn voorzien van een extra dikke zool van 40 centimeter. Hiermee vragen wij aandacht voor het steeds extremere weer. Het doel: inwoners van Midden- en West-Brabant weerbaar maken tegen wateroverlast. Droge voeten zijn immers niet langer vanzelfsprekend.

Het is belangrijk dat de symbolische laarzen nooit realiteit worden. Wij houden de voeten van inwoners liever op ándere manieren droog. Lees hier hoe we dat doen.

  • Natuur en wateropvang

    Om wateroverlast te voorkomen, maken of herstellen we natuurgebieden die meer water opvangen. We laten sloten, beken en rivieren weer slingeren, zodat er meer ruimte voor water is. En we leggen waterbergingen aan, plekken waar water tijdelijk kan blijven.

  • Waterbeheer

    Om wateroverlast te voorkomen versterken we de dijken. We baggeren en maaien sloten, beken en rivieren, zodat er meer water in past en het water beter doorstroomt. Het waterpeil wordt geregeld zodat het water niet te hoog staat. En we onderhouden onze sluizen, gemalen en stuwen zodat ze het water goed afvoeren.

  • Samenwerking en technologie

    Om wateroverlast te voorkomen, werken we samen met gemeenten, boeren, bedrijven en natuurterrein-eigenaren. Samen vangen we water beter op, zowel in de stad als op het platteland. Met slimme technologie houden we het weer en de waterstanden goed in de gaten.

Waterschapbelasting stijgt door klimaatuitdagingen

Iedereen gaat in 2025 iets meer betalen. Dat komt omdat het waterschap steeds meer moet investeren in maatregelen tegen klimaatextremen zoals zware regenval, langdurige droogte en hittegolven. Wist je dat we ook jouw afvalwater schoon maken? Daar betaal je ook belasting voor. We werken aan zuiveringen van de toekomst. Die maken het water nog schoner.

Meer over de waterschapsbelasting

Samen tegen wateroverlast!

  • Haal tegels uit je tuin en maak je tuin groener, zodat water de ruimte krijgt
  • Gebruik een regenton om regenwater voor later op te vangen
  • Maak een groen dak voor extra wateropvang
  • Gooi geen afval, olie of chemische stoffen in het riool
  • Kijk op www.overstroomik.nl voor overstromingsrisico’s in jouw gebied

Meer tuintips en subsidiemogelijkheden!