Last van grondwater? Zo zit het!
2023 was het natste jaar sinds het begin van de metingen. En ook in de eerste maanden van 2024 regent het regelmatig. Hierdoor staat het grondwater hoog. Dit kan zorgen voor overlast.
Wat is grondwater?
Grondwater is het water dat zich onder de grond bevindt. Je kunt de bodem eigenlijk zien als een grote spons waarin dit grondwater wordt opgeslagen. Wanneer het niet regent, droogt de spons op. Als het veel regent, is de spons vol en kan nieuw water niet meer in de spons trekken.
Last van natte kelders en kruipruimtes?
Hier kan het waterschap helaas niets aan doen. Als het een hele tijd niet regent, zakt het grondwater weer. Dan verdwijnt de wateroverlast in kelders en kruipruimtes automatisch. Het probleem van water in je kelder kan helaas vaker voor komen, nu het klimaat verandert. Lange, natte periodes gaan we vaker meemaken. Wil je voorkomen dat er ieder jaar opnieuw water in je kelder stroomt of je keldermuren vochtig zijn? Zorg ervoor dat je kelder waterdicht is. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van inwoners.
Wie doet wat bij grondwateroverlast?
Water in de kruipruimte, een vochtige woning, schimmelvorming of een drassige tuin kunnen ontstaan door hoge grondwaterstanden. Maar wat kun je hieraan doen? En wie moet wat doen?
Wat is eigen verantwoordelijkheid?
Je bent zelf verantwoordelijk voor:
- het droog houden van de grond waarop jouw woning staat.
- de bouwkundige staat en het onderhoud van jouw woning. Volgens bouwvoorschriften moeten kelders en de onderkant van een woning waterdicht zijn.
- het op de juiste hoogte houden van jouw tuin en de bodem van je kruipruimte of kelder.
- het oplossen van grondwateroverlast op je eigen terrein, tenzij je kunt bewijzen dat een ander de overlast veroorzaakt.
Wat doet de gemeente?
Gemeenten hebben een wettelijke zorgplicht voor grondwater. Dit betekent dat gemeenten maatregelen moeten nemen om grondwaterproblemen te beperken of voorkomen. Het gaat dan om problemen die vaker voorkomen in openbaar stedelijk gebied.
Wat doet het waterschap?
Het waterschap moet zorgen dat het watersysteem van onder andere sloten en beken goed werkt. De grondwaterstanden zijn niet te sturen of aan te passen. Woon je buiten de bebouwde kom aan een sloot of beek en heb je lange tijd grondwateroverlast? Dan denkt het waterschap graag met je mee over hoe je dit grondwater kunt afvoeren.