Steeds vaker hebben we te maken met extreem weer. Afgelopen weekend nog leidde de regenval tot wateroverlast. Maar ook eind vorig jaar hadden we te maken met hoogwater. 2023 was een jaar met extreem veel regen, dat eindigde met een periode van hoogwater in de hele provincie Noord-Brabant. We houden er rekening mee dat dit in de toekomst vaker gebeurt. Om Brabant te beschermen tegen grote wateroverlast hebben de beken en rijrivieren van de Maas meer ruimte nodig. Dat is de boodschap van het rapport ‘Hoogwater in Brabant december 2023’ dat we samen met waterschap Aa en Maas, waterschap De Dommel en provincie Noord-Brabant vorige week overhandigden aan deltacommissaris Co Verdaas. 

Met het aanbieden van het rapport vragen we aandacht en steun van het Rijk om Brabant voor te bereiden op hoogwaterpieken en grootschalige wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Het ging de laatste keer goed, maar het had ook anders af kunnen lopen. Daar moesten de waterschappen alle zeilen voor bij zetten. Doordat de waterstanden in de Maas niet extreem hoog waren, was er nog ruimte om water vanaf de zijrivieren af te voeren richting de Maas. Maar wat als die ruimte er in de Maas niet was geweest? 

We moeten ons nú voorbereiden op dat scenario en maatregelen treffen om Brabant te beschermen tegen grootschalige wateroverlast. Dat betekent meer ruimte voor het water van de zijrivieren, dat deels ook nog eens afkomstig is uit Vlaanderen. Maar de ruimte is schaars. De flinke woningbouwopgave vanuit het Rijk vraagt immers ook om ruimte in het gebied. 

Kortom, een ingewikkelde puzzel van maatschappelijke opgaven die we met vele andere partijen moeten leggen. Daar werken we als waterschappen en provincie hard aan, maar we kunnen dit niet zonder steun van het Rijk.   

Bekijk het rapport ‘Hoogwater in Brabant 2023’