De inhoud is geladen.

Belangrijk bericht voor bezoekersKleine grondwaterput melden

Wil je je grondwaterput aanmelden, maar werkt DigiD niet goed? Meld je put dan aan zonder DigiD inlog. Meer informatie over het melden van je put.

Formulier melden grondwaterput zonder inlog

Oliebollenvet: recycle het!

Na het bakken van hapjes en oliebollen tijdens de feestdagen, verdwijnt bij bijna 4 op de 10 Nederlanders het gebruikte frituurvet nog in de gootsteen of wc. Dat blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen. Frituurvet veroorzaakt grote problemen in leidingen en bij rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer van dit vet kost waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s.

Waarom moet je frituurvet niet door de gootsteen of wc spoelen?

Wanneer je frituurvet door de gootsteen spoelt, gaat het vet stollen en aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen in en rondom huis, maar ook op de rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

verstopte leiding door vetophoping
Verstopte leiding door frituurvet.

Recycle je frituurvet door deze drie simpele stappen te volgen:

  1. Bewaar de lege verpakking van het frituurvet
  2. Giet, na gebruik, het afgekoelde frituurvet terug in de verpakking
    Heb je die niet meer? Giet het dan in een lege plastic fles.
  3. Neem de verpakking met het gebruikte frituurvet mee naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Vind hier het inzamelpunt bij jouw in de buurt.

Wat gebeurt er met het ingezamelde frituurvet?

Het ingezamelde frituurvet wordt grotendeels gebruikt als biobrandstof; voornamelijk als biodiesel. De biodiesel is geschikt om op te rijden. Maar een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt vanwege de gunstige calorische opbrengst rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking.

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen veel geld.

De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

brokken van gestold frituurvet in een witte bak