Planvorming Markdal-Noord

Waterschap Brabantse Delta is met de publicatie van de Kennisgeving voornemen en participatie herinrichting Markdal officieel gestart met de planvorming voor de herinrichting van Markdal-Noord.

In deze kennisgeving beschrijft het waterschap wat het doel is van dit herinrichtingsproject en via welke stappen het planvormingsproces verloopt, hoe belanghebbenden mee kunnen werken en/of op de hoogte gehouden worden van dit proces (participatie en communicatie).

 

Plangebied Markdal-Noord

Het project voor de herinrichting van Markdal-Noord betreft het gedeelte van het Markdal vanaf de stuw Galder tot de stuw Bieberg. Dit gebied noemen we Markdal-Noord omdat het waterschap bovenstrooms, vanaf de Belgische grens tot aan de stuw Galder, al werkzaamheden heeft uitgevoerd onder de naam Markdal-Zuid.

Het waterschap wil zoveel mogelijk voortborduren op het voorkeursalternatief dat als onderligger heeft gediend voor de vastgestelde bestemmingsplannen van de gemeenten Alphen-Chaam en Breda. Ook gaat het waterschap hier uit van het bestaande Voorlopig Ontwerp (VO) zoals dat in 2021 is opgesteld. Dit VO is tot stand gekomen met een uitgebreid participatietraject onder begeleiding van de Vereniging Markdal.

Doelstellingen

In Markdal-Noord liggen enkele opgaven die voor het einde van 2027 gerealiseerd moeten worden. Vooral om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren gaat het om ruim 4 kilometer beekherstel. Daarmee lost het waterschap tegelijkertijd twee barrières op voor vissen die stroomopwaarts willen zwemmen. In het kader van het Natuurnetwerk Brabant (NNB) wil de provincie ongeveer 150 hectare nieuwe natuur realiseren, onder andere om de biodiversiteit te versterken. Daar hoort ook natte natuur bij voor het bevorderen van het hydrologisch herstel in het gebied. En waar mogelijk ook koppelkansen voor landbouw, recreatie en beleving, aanleg van Ecologische Verbindingszones en landschapsontwikkeling.

Participatie en communicatie

De mogelijke maatregelen raken ook andere belangen in het gebied. Plaatselijk wordt het natter, gebruiksmogelijkheden van gronden worden aangepast en er worden recreatieve routestructuren aangepast. Het waterschap wil bij de herinrichting zorgvuldige afwegingen maken en hecht belang aan de inbreng van belanghebbenden.

Mede afhankelijk van de grondbeschikbaarheid of nieuwe inzichten kan het plan op onderdelen nog worden aangepast. Daar gaat het waterschap over in gesprek. Met grondeigenaren voert het waterschap bijvoorbeeld gesprekken over de beschikbaarheid van gronden en mogelijke effecten op het gebied van de waterhuishouding in hun omgeving. 

Met specifieke groepen belanghebbenden organiseert het waterschap inspiratiesessies over specifieke opgaven in een aantal deelgebieden.

 

Informatieplatform

Naast de publieksgerichte projectenpagina op de website is er voor het project Markdal-Noord een apart informatieplatform beschikbaar. Dat is een openbare website waarop specifiek detailinformatie over het planproces voor Markdal-Noord staat, zoals de kennisgeving met het voornemen voor het opstellen van een Projectbesluit in het kader van de Omgevingswet voor de herinrichting van Markdal-Noord. Dit informatieplatform wordt later aangevuld met kaartmateriaal, presentaties en andere relevante documenten.

Regie over het proces

Waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant werken gezamenlijk aan de planvorming en uitvoering van de herinrichting van het Markdal in samenwerking met de projectpartners. Het waterschap is bevoegd gezag in het kader van de Omgevingswet en zorgt voor de bestuurlijke en juridische begeleiding van het planvormingsproces voor Markdal-Noord. Het heeft daarmee de regie over het proces.

De provincie neemt uiteindelijk het goedkeuringsbesluit op het Projectbesluit van het waterschap, eventueel gecoördineerd met andere besluiten van andere bevoegde gezagen (vergunningen van gemeenten e.d.).

In de derde projectfase (nu voorzien in 2026) is het indienen van formele zienswijzen mogelijk en uiteindelijk ook beroep op het formele projectbesluit en/of andere gecoördineerde besluiten of vergunningen.

Het waterschap houdt de regie over de planning, de inhoud van het proces, de uitvoering en de communicatie daarover.