Proef verbeteren kwaliteit grasmat
Binnen het project dijkversterking Moerdijk-Drimmelen doen we een proef om de kwaliteit van de grasmat te verbeteren. Op twee locaties bij Drimmelen en Moerdijk voorzien we over een lengte van 500 meter de dijk van organische meststoffen.
Wat er aan vooraf ging
Binnen het project dijkversterking Moerdijk-Drimmelen is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de grasbekleding op de dijk. Uit de onderzoeksresultaten volgt dat de huidige zodekwaliteit op grote delen van het binnentalud slecht is. Verwacht wordt dat de warme en droge zomers van 2018-2020 hier een belangrijke rol in hebben gespeeld. De impact van een warme en droge zomer is groter op een zanddijk, zoals op het traject Moerdijk-Drimmelen het geval is. Het binnentalud ligt bovendien op het zonnige zuiden. Conclusie van het onderzoek is dat voor het verbeteren van de graskwaliteit, het nodig is om de vochthuishouding in de bodem te verbeteren én zaden in te brengen van soorten die bestand zijn tegen droogte.
Proef
Een gangbare aanpak voor het verbeteren van de grasbekleding op het binnentalud is het vervangen door of aanvullen met nieuwe grond (zwaardere samenstelling). Dit is echter een omvangrijke en dure maatregel. Als proef wordt daarom op twee locaties bij Drimmelen en Moerdijk over een lengte van 500 m de dijk voorzien van organische meststoffen. Hierbij wordt een lange giek met frees gebruikt om de zode kapot te frezen. Daarna wordt compost door de bovenste 20 cm van de leeflaag gemengd. Dit wordt ingezaaid met het gewenste vegetatiemengsel.
Zadenmengsel
Aangezien er een nieuwe toplaag wordt gecreëerd, is inzicht in de beste vegetatie belangrijk. Iedere locatie heeft daarom 4 proefvelden met variatie in gras en kruidensamenstelling en zaaidichtheden. Deze 4 proefvelden worden aangebracht op een verbeterde toplaag en op een niet verbeterde toplaag. Op basis van het veldonderzoek en de Landelijke Vegetatiebank is een streekeigen mengsel gemaakt, voor deze ‘droge dijk’. Het lijkt op het bestaande Dijken Basis Kruiden mengsel, maar er zijn extra soorten aan toegevoegd o.a. biggenkruid, ruige- en kleine leeuwentand, knolboterbloem. De meeste zijn vaste soorten die jaarlijks terugkomen, maar er zit ook een enkele eenjarige/tweejarige bij. Deze zijn niet om de dijk te verstevigen, maar wel voor meer insectensoorten.
Future Dikes
In het project Future Dikes wordt onderzocht hoe we de Nederlandse dijken kunnen versterken met een soortenrijke grasbekleding. Soortenrijke grasbekleding dragen bij aan het herstel van biodiversiteit: er is plek voor bijzondere planten- en insectensoorten. Future Dikes heeft bij Drimmelen (zij het kleinschaliger) ook proefvakken liggen. De monitoringsdata komen in een nationale dataset. Dit kan van grote waarde kan zijn voor toekomstige vergelijkbare uitdagingen in het land. Daarnaast worden op beide proeflocaties door het waterschap maaiproeven uitgevoerd met een aangepast beheer. Het zogenaamd mulchen en niet afvoeren van het maaisel. Er wordt gekeken of met de aanwezige vegetatie ter plaatse de toplaag kan worden verbeterd. Zo kunnen veel transport en bewerkingen worden voorkomen. Future Dikes is hierin ook erg geïnteresseerd en volgt dit op de voet.
Project Moerdijk-Drimmelen doet de monitoring van de proeven, zodat de resultaten goed vast komen te liggen en er een onderbouwd advies voor het vervolg komt. Dit helpt om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de opties om de ca. 12 kilometer dijk te verbeteren.