Ruim baan voor de otter in Vlaanderen en Nederland

Verschillende Vlaamse en Nederlandse organisaties zijn op 29 mei 2024 – internationale dag van de otter – officieel gestart met een samenwerking om het leefgebied van de otter aan beide zijden van de grens te vergroten en de leefomstandigheden te bevorderen. Hierdoor worden de otterpopulaties die al elders in Nederland, België en daarbuiten leven met elkaar verbonden. Dat gebeurt in het kader van het Europese Interregproject ‘Otter over de grens’. In het grensgebied tussen Breda en Hoogstraten gaan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gemeente Breda en waterschap Brabantse Delta hiervoor aan de slag.

Otter belangrijk voor de biodiversiteit

De otter heeft als roofdier een sleutelrol in het in balans brengen van de waternatuur. Deze fraaie en bijzondere dieren houden de visstand gezond en op peil. Ze helpen daarnaast mee om de invloed van de Amerikaanse rivierkreeft terug te dringen. Die kreeftensoort is een zogeheten invasieve exoot. Dankzij de verbetering van de waterkwaliteit, de natuurlijke herinrichting van beken en rivieren en een betere visstand is de otter als beschermde diersoort in Nederland aan een opmars bezig. 

Beekherstel

Het herstel van natuurlijke oevers en natte natuurgebieden is één van de maatregelen om het leefgebied van de otter te vergroten. De VMM en waterschap Brabantse Delta werken hieraan met de herinrichting van de Bovenmark. Deze rivier stroomt vanuit Vlaanderen bij Meersel-Dreef en Galder Nederland in. Het waterschap voert al beekherstel uit in het deel van de Bovenmark vanaf de grens tot aan de stuw Galder. Verbetering van de waterkwaliteit en natuurontwikkeling zijn de belangrijkste doelstellingen. Daarmee vergroten de partners tegelijkertijd het voedselaanbod voor de otter en andere dieren. De VMM werkt aan vergelijkbare plannen voor het Vlaamse deel van de Bovenmark.

Verbindende natuur in Breda

De singels en de natuur in en om Breda vormen een verbinding tussen de Bovenmark en de Aa of Weerijs ten zuiden van Breda met de natuurgebieden ten noorden van de stad, waaronder ook de Biesbosch. De gemeente Breda werkt aan de natuurlijke inrichting van de singels van Breda en creëert zogeheten natuurlijke stapstenen die het mogelijk moeten maken om de otter daadwerkelijk over de grens te brengen. 

Monitoring

De otter is een schuw dier. Om te bepalen of dit dier inderdaad zich verder vanuit Vlaanderen naar het noorden verspreidt, doen de betrokken partners onderzoek naar de sporen van deze dieren. Daarvoor gebruiken ze onder andere de e-DNA-techniek. Daarmee kan het genetisch materiaal van de otter worden opgespoord.

Meer informatie

Meer achtergronden over het project, de betrokken partners en de bijdrage vanuit de Europese Unie is te vinden op de projectpagina van 'Otter over de grens.