Subsidie aanvragen voor aanleg van een groen schoolplein
Heeft jouw (middelbare) school een goed plan voor aanleg van een groen schoolplein, onderhoud en inpassing in de lessen? Dan kun je een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €10.000 per project.
Groene schoolpleinen zijn de toekomst
Schoolpleinen van de toekomst zijn groen, goed voor verkoeling op warme dagen en helpt om wateroverlast te verminderen. Het heeft meteen een buitenlokaal voor buitenlessen en trekt insecten, vogels en andere dieren aan. Goed voor de biodiversiteit. Kortom: groene schoolpleinen zijn de toekomst!
Subsidie aanvragen vanaf 1 april 2025
Wil je ook je schoolplein groen maken? Maak dan gebruik van de subsidieregeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’. Scholen kunnen van 1 april tot en met 3 november 2025 een aanvraag doen, zolang het subsidieplafond niet is bereikt.
Aanvragen worden behandeld in rondes: sluitingsdata voor aanvragen voor de kwartaalrondes zijn jaarlijks:
- 13 april 2025 (vergadering 16 juni 2025)
- 3 juli 2025 (vergadering 22 september 2025
- 3 november 2025 (vergadering 8 december 2025)
Stuur de aanvraag altijd eerst in vóórdat je met het project start.


Subsidieregeling
We willen dat zoveel mogelijk Brabantse scholen hun schoolpleinen en schoolomgeving groener maken. De Brabantse waterschappen, de provincie, Cultuurfonds Noord-Brabant en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten hebben daarom hun krachten gebundeld en een subsidieregeling opgesteld. Daarmee kan maximaal 70% (tot een maximum van € 10.000,-) van de kosten van een groener schoolplein worden vergoed. Om het project te laten slagen, moeten de school, de leerlingen, de ouders en liefst ook de buurt, betrokken worden bij de herinrichting van het schoolplein.
Voordelen van een groen schoolplein
- gezond: zorgt voor meer ontspanning en stimuleert om te ontdekken;
- educatief: leerlingen leren in de praktijk over water, klimaat en natuur;
- klimaat- en watervriendelijk: door meer groen, waterdoorlatende verharding en een regenton kan het regenwater de grond in of hergebruikt worden. Dat voorkomt overbelasting van het riool;
- sociale binding: het zijn plekken waar leerlingen graag zijn. Bovendien wijst onderzoek uit dat leerlingen op schoolpleinen met veel groen minder pestgedrag vertonen;
- buitenlokaal: enorme inspiratiebron voor creatieve vakken, biologie tot zelfs wiskunde en rekenen.
Brochure Groene Schoolpleinen - Buurtnatuur waterfonds
Extra inspiratie
Op de website schoolpleinvandetoekomst.nl kun je nog meer voorbeelden vinden. Ook zijn tips voor groene schoolpleinen te vinden.
Ook vind je lesmateriaal op de website van Week van de Schooltuin - Alliantie Schooltuinen.
