Subsidie Buurtnatuur- en Buurtwaterprojecten

Wist je dat het groener maken van je straat of wijk zorgt voor meer ontspanning, verkoeling op warme dagen en minder wateroverlast? Heb je met jouw wijk- of buurtbewoners een idee om je omgeving klimaatbestendig te maken? Dan kun je een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 10.000 euro per project.

Kleine Buurtnatuur- en Buurtwaterprojecten

Straten en wijken van de toekomst zijn groen en daardoor goed voor verkoeling op warme dagen en het helpt regenwater tijdens extreme buien op te vangen. Denk aan buurtprojecten zoals een waterspeeltuin, buurtmoestuin, gezamenlijke aanleg van groene daken. Kortom initiatieven waarbij buurtgenoten bewuster om gaan met water en een positief effect hebben op het klimaat en een gezonde duurzame woonomgeving.

Subsidie aanvragen via de site van het Cultuurfonds Noord-Brabant

Mooie initiatieven 

Het waterschap draagt via het Cultuurfonds Noord-Brabant financieel bij aan de Buurtnatuur- en Buurtwaterprojecten in Midden- en West Brabant. 

Eén van de opvallende initiatieven in het eerste kwartaal 2025, is het interactieve programma voor scholieren: de Watersnoodwoning 2.0 in Heijningen (Moerdijk). Zij ontvangen € 5.000 subsidie. Met QR-technologie, visuele storytelling en educatief materiaal ontdekken scholieren op interactieve wijze de verhalen achter de ramp. Zo blijft dit belangrijke hoofdstuk uit onze geschiedenis levendig voor toekomstige generaties.

Met de subsidie zijn al vele mooie initiatieven gerealiseerd. Benieuwd? Kijk dan op volledige overzicht.  

Voordelen van een watervriendelijke en groene straat of buurt

  • Gezond: zorg voor meer ontspanning en stimuleert sociale binding met buurtbewoners;
  • Voorlichting: buurtgenoten leren in de praktijk over water, klimaat, duurzaamheid en natuur;
  • Klimaat- en watervriendelijk: door meer groen, waterdoorlatende ondergrond en retentievijvers kan het regenwater de grond in zakken. Dat voorkomt overbelasting van het riool.

Extra inspiratie

De Plukroute in de wijk Princenhage in Breda met fruitbomen, een retentievijver, stapstenen en ruimte voor water en natuur, is een mooi voorbeeld van een eerder gerealiseerd Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds.