Subsidie Buurtnatuur- en Buurtwaterprojecten
Wist je dat het groener maken van je straat of wijk zorgt voor meer ontspanning, verkoeling op warme dagen en minder wateroverlast? Heb je met jouw wijk- of buurtbewoners een idee om je omgeving klimaatbestendig te maken? Dan kun je een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 10.000 euro per project.
Kleine Buurtnatuur- en Buurtwaterprojecten
Straten en wijken van de toekomst zijn groen en daardoor goed voor verkoeling op warme dagen en het helpt regenwater tijdens extreme buien op te vangen. Denk aan buurtprojecten zoals een waterspeeltuin, buurtmoestuin, gezamenlijke aanleg van groene daken. Kortom initiatieven waarbij buurtgenoten bewuster om gaan met water en een positief effect hebben op het klimaat en een gezonde duurzame woonomgeving.
Subsidie aanvragen 2025
Wil je jouw wijk of straat groen maken? Maak dan gebruik van de subsidieregeling ‘Kleine Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds’.
Stuur de aanvraag altijd in vóórdat je met het project start. Je start pas met je project na onderstaande vergaderdatum. Aanvragen moeten binnen zijn vóór:
- 31 januari 2025 (vergadering 24 maart 2025)
- 30 april 2025 (vergadering 16 juni 2025)
- 31 juli 2025 (vergadering 22 september 2025)
- 31 oktober 2025 (vergadering 8 december 2025)
Subsidie aanvragen via de site van het Cultuurfonds Noord-Brabant
Subsidieregeling
Het gaat om kleinschalige projecten die je samen met bewoners uitvoert en positieve effecten hebben op het klimaat en een gezonde en duurzame woonomgeving. Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk Brabantse wijken en buurten groener en watervriendelijker maken. De provincie Noord-Brabant, het Cultuurfonds Noord-Brabant en de waterschappen, waaronder Brabantse Delta, stellen geld beschikbaar voor deze kleinschalige buurtnatuur- en waterprojecten voor een periode van vier jaar. Om het project te laten slagen, moeten buurt- en of straatbewoners betrokken worden bij het initiatief.
Voordelen van een watervriendelijke en groene straat of buurt
- Gezond: zorg voor meer ontspanning en stimuleert sociale binding met buurtbewoners;
- Voorlichting: buurtgenoten leren in de praktijk over water, klimaat, duurzaamheid en natuur;
- Klimaat- en watervriendelijk: door meer groen, waterdoorlatende ondergrond en retentievijvers kan het regenwater de grond in zakken. Dat voorkomt overbelasting van het riool.
Brochure Buurtnatuur waterfonds
Extra inspiratie
De Plukroute in de wijk Princenhage in Breda met fruitbomen, een retentievijver, stapstenen en ruimte voor water en natuur, is een mooi voorbeeld van een eerder gerealiseerd Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds.