Wateronderzoek - Waterdiertjes

Ontdek samen met je leerlingen het waterleven vlakbij jouw school. Wist je dat de soorten waterdiertjes die je vindt iets vertellen over de kwaliteit van het water? Het wateronderzoek benadrukt niet alleen het belang van biodiversiteit, maar vergroot ook het waterbewustzijn. 

Wat vertelt het waterdiertje

Welke diertjes in het water leven, hangt af van factoren zoals de temperatuur, de hoeveelheid licht en zuurstof, de zuurgraad, de stroomsnelheid en de aanwezigheid van waterplanten. Wist je dat sommige diertjes, zoals libellenlarven en kokerjuffers, alleen in schoon water overleven? Andere waterdiertjes, zoals bloedzuigers, wormen en steekmuglarven, gedijen vooral in water van mindere kwaliteit. 

Waterdiertjes vangen kan het hele jaar door. Pak jullie laarzen, schepnet, mobiele telefoon en onderzoek de waterdieren vlakbij jouw school.

Wat heb je nodig?

Zet de waterdiertjes zo snel mogelijk terug in het water nadat je ze hebt bekeken. 

Bekijk de video van 'Ernst kopje onder' hoe het wateronderzoek werkt. 

Door de gevangen waterdiertjes in te voeren op Waterdiertjes.nl krijgen we een beter beeld van het waterleven in jouw buurt. Het waterschap kan dan maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. 

Praktische informatie

Niveau

  • Basisonderwijs: groep 6, 7, 8
  • VMBO: klas 1,2,3,4
  • Havo: klas 1,2,3,4,5
  • VWO: klas 1,2,3,4,5,6
  • MBO: klas 1,2

Duur van de buitenles-wateronderzoek

  • 2 lesuren (90 minuten)

Begeleiding

De docent begeleidt zelf deze buitenles. Lesbladen vind je op de website Waterdiertjes.nl

Gezond water

Het onderzoek van Waterdiertjes.nl is een initiatief van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en diverse waterschappen, waaronder Brabantse Delta.