Agrariërs in Midden- en West-Brabant mogen onder voorwaarden gebruik maken van sloten, die het eigendom zijn van waterschap Brabantse Delta, bij het aanvragen van inkomensondersteuning voor agrarische ondernemers van het EU Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Om aan de GLB-subsidievoorwaarden te voldoen, moet de agrariër een aanzienlijke tegenprestatie leveren voor het verbeteren van de biodiversiteit naast de sloot. Het gaat om het aanleggen van een verbrede kruiden- bloemrijke akkerrand of een natuurvriendelijke oever. Dit levert ook positieve effecten voor het waterschap: de waterkwaliteit en de biodiversiteit verbetert en/of er kan meer water worden vastgehouden. 

GLB regeling

Op 1 januari 2023 is het nieuw Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ingegaan. Eén van de voorwaarden voor agrariërs om voor hun basispremie in aanmerking te komen, is dat zij 4% van hun areaal niet mogen betelen. Om aan deze 4% te komen, mogen agrariërs ook landschapselementen van derden meetellen, als dit voldoet aan de voorwaarden. Onder landschapselementen kunnen ook sloten en oevers van waterschapssloten worden verstaan. 

Voorwaarden

Om de sloot van het waterschap te mogen opvoeren bij het aanvragen van de subsidie, wordt een schriftelijke overeenkomst gemaakt tussen de agrariër en het waterschap. Die overeenkomst geldt voor 4 jaar (lopende GLB periode). Om aan de GLB-subsidievoorwaarden te voldoen, moet de agrariër een tegenprestatie leveren in de vorm van het verbeteren van de biodiversiteit. Het gaat dan om het aanleggen van:

  • Een natuurvriendelijke oever. Zo’n oever draagt bij aan een klimaat robuust watersysteem (een watersysteem dat weersextremen beter kan opvangen zoals droogte of wateroverlast).
  • Of een brede kruiden- of bloemrijke akkerrand. Zo’n akkerrand hoort bij de ambitie van het waterschap om meer natuur en water in het landelijk gebied te realiseren. Het gaat om een minimaal 4 meter brede akkerrand langs reguliere A-waterlopen of 6 meter breed langs KRW waterlopen. 

Bestaande stroken

Bedrijven die al meedoen met de akkerranden uit het agrarisch natuurbeheer (ANLB) komen niet direct in aanmerking, omdat daar al een vergoeding voor wordt gegeven. Neem contact op om te kijken of de regeling omgezet kan worden. 

Contact

Wilt u gebruik maken van de regeling of heeft u vragen? Bel dan naar (076) 564 1000 of vul ons contactformulier in.