Op 21 juni fietsen 2500 wielrenners de Climate Classic: een fietstocht van Breda naar Groningen. Daarmee vragen ze aandacht voor het klimaat. De route is niet zomaar gekozen: hij volgt grotendeels de NAP-nulmeterlijn. Dit is de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Ook medewerkers van waterschap Brabantse Delta trappen mee om de klimaatboodschap kracht bij te zetten.

De Climate Classic is een initiatief van Cycling4Climate, dat fietsevenementen organiseert om bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten en mensen op een positieve manier in beweging te brengen. 

Dijkgraaf Kees Jan de Vet 

‘Waterschap Brabantse Delta heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid om actief een rol te pakken in het verduurzamen van onze omgeving. We werken samen met partners aan een vitale regio die klimaatbestendig, klimaatneutraal en circulair is.’

Waterschappen en klimaatverandering

De waterschappen hebben elke dag te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan zeespiegelstijging, perioden van langdurige droogte en extreme hoosbuien, met overstromingen tot gevolg. Die extremen gaan in de toekomst alleen nog maar vaker voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om met z’n allen minder CO2 uit te stoten. Ook hier zien wij een taak voor de waterschappen. We stimuleren marktpartijen met wie we samenwerken aan onderhoud van dijken, water, gemalen, stuwen, sluizen en rioolwaterzuiveringen om te verduurzamen en innovatieve oplossingen te zoeken. Emissieloos en circulair werken wordt zo de nieuwe standaard. Verder verduurzamen we onze werkomgeving en motiveren we medewerkers om een steentje bij te dragen.

Voorkomen van nieuwe kustlijn 

De route die de fietsers rijden volgt grotendeels de NAP-nulmeterlijn, die, als we doorgaan op de huidige weg, de nieuwe kustlijn kan worden. Zonder de gemalen en dijken van de waterschappen zou dat overigens nu al het geval zijn.