Standhazensedijk feestelijk opgeleverd

Met het doorknippen van het lint door dagelijks bestuurder Anco Sneep (waterschap Brabantse Delta) en directeur Eric Withaar (Hoogwaterbeschermingsprogramma) werd de Standhazensedijk op 14 oktober weer opengesteld voor fietsers en wandelaars. De dijkversterking is afgerond en de Standhazensedijk is weer hoogwaterveilig.

Werkzaamheden 

De dijk is versterkt over een lengte van zo'n 750 meter en is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De Standhazensedijk beschermt een deel van de gemeente Drimmelen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door maritieme aannemer Van Oord. De dijkversterking bestaat uit meerdere aanpassingen, maar het plaatsen van een heavescherm is het meest aansprekende onderdeel. Dit is een verticaal scherm van gerecycled kunststof dat in de dijk is geplaatst. Door het plaatsen van het heavescherm wordt piping voorkomen. Dit is een verschijnsel dat er water onder de dijk doorstroomt dat zand meeneemt en daarmee de dijk verzwakt. Daarnaast zijn de bermen opgehoogd en is er gaas geplaatst waarmee de dijk wordt beschermd tegen gravende dieren zoals bevers. Zo wordt een dijk gecreëerd die sterk, goed inspecteerbaar, beheerbaar en onderhoudbaar is én die voldoet aan de wensen vanuit de omgeving. 

Uniek 

De dijkversterking Standhazensedijk is uniek te noemen. De versterking over een lengte van zo'n 750 meter is een kort traject in vergelijking met andere projecten uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hiervoor is gekozen omdat deze locatie snel versterkt moest worden, aangezien bij hoogwater zandmeevoerende wellen zichtbaar waren in de teensloot. Het project is in 3 jaar afgerond. Anco Sneep, dagelijks bestuurslid van Brabantse Delta: ‘De realisatie van de dijkversterking Standhazensedijk is een prachtige mijlpaal voor de waterveiligheid van ons gebied. We kijken terug op een kort en intensief traject. We zijn blij met de intensieve en positieve samenwerking met het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Van Oord. Doordat we hebben geïnvesteerd in een gezamenlijke en zorgvuldige voorbereiding is het werk vlot en voorspoedig verlopen. Maar het werk aan onze dijken is nooit af. Zowel richting Geertruidenberg en Oosterhout, als de andere kant naar Moerdijk en Willemstad moeten we de komende jaren onze dijken versterken’. 

Met het doorknippen van het lint door dagelijks bestuurder Anco Sneep (waterschap Brabantse Delta) en directeur Eric Withaar (Hoogwaterbeschermingsprogramma) werd de Standhazensedijk op 14 oktober weer opengesteld voor fietsers en wandelaars. De dijkversterking is afgerond en de Standhazensedijk is weer hoogwaterveilig.

Waterveiligheid en de toekomst 

Het klimaat verandert. Door stijging van de zeespiegel en extremer weer wordt de kans op overstromingen en wateroverlast in Midden- en West-Brabant groter. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst zijn sterke dijken van belang. Daar werken we elke dag aan. Ondanks al onze inspanningen kan het voorkomen dat we toch te maken krijgen met wateroverlast en/of overstromingen. Bijvoorbeeld omdat er in andere landen extreem veel regen valt dat via de grote rivieren naar ons komt, doordat een dijk doorbreekt of dat er bij ons plaatselijk extreem veel regen valt. Daarom moeten we niet alleen onze dijken verstevigen, we moeten ook andere zaken aanpakken. Zoals het klimaatvriendelijk inrichten van gebieden, met kansen voor natuur en waar water de ruimte heeft. Of nu al nadenken over het herstellen van een gebied na overstromingen. Maar ook goed omgaan met onze dijken en er dus niet op bouwen of in graven, geen bomen op planten of honden uitlaten. En nadenken over wat je kunt doen als het water eraan komt. 


Hoogwaterbeschermingsprogramma 

De dijkversterking Standhazensedijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. In het Hoogwaterbeschermingsprogramma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Maximaal 2.000 kilometer dijken en daarnaast 400 sluizen en gemalen, worden voor 2050 versterkt. Zo werken we aan een land waar je veilig kunt wonen, werken en genieten.