Start aanleg bekkenvistrap bij stuw Reuverlaan in de Reeshof

Op maandag 30 september begint waterschap Brabantse Delta met de aanleg van een bekkenvistrap bij de stuw Reuverlaan in de Reeshof. Zodra deze vistrap klaar is, kunnen vissen zonder hindernis door de Dongevallei heen en weer zwemmen: tussen het Wilhelminakanaal en de Oude Leij. Het werk duurt ongeveer acht weken.

Vissen en hun migratie

Zoetwatervissen hebben verschillende plekken nodig om te overleven. Ze trekken vaak stroomopwaarts naar kleinere en plantenrijke wateren om ze zich voort te planten. Door de stroming van het water voelen ze aan welke richting ze op moeten. Bij een stuw stopt echter hun natuurlijke trektocht, zoals bij de stuw aan de Reuverlaan. Deze stuw kan niet worden verwijderd omdat deze essentieel is om het water in de Dongevallei op peil te houden. Daarom legt het waterschap een bekkenvistrap aan om vissen een vrije doorgang te bieden. 

Wat is een bekkenvistrap?

Er zijn verschillende soorten vispassages. Soms valt de keuze op een vissluis, zoals bij de stuw Dalemdreef-Spoorbaan, maar voor de locatie stuw Reuverlaan is de bekkenvistrap de beste optie.

Om de stuw wordt een smal beekje gegraven met daarin drempels. Zo ontstaat een soort trap voor vissen. Met iedere drempel zakt het water ongeveer 5 cm. In de bekkens, de ruimte tussen de drempels, kunnen de vissen rusten. Elke drempel is een schot met een opening. Door de openingen in de drempels ontstaat een ‘lokstroom’. Zo voelen vissen instinctief aan dat ze door deze openingen verder kunnen zwemmen. 

Stuwen zijn belangrijk voor het regelen van de hoogte van het water, het waterpeil. De vispassage is zo ontworpen dat deze geen effect heeft op het waterpeil in de Dongevallei. In droge perioden kan de vispassage tijdelijk dicht gezet worden om het water in het gebied vast te houden.

 

Werkzaamheden

Gedurende de werkzaamheden blijven de wegen open. Verkeersregelaas zijn aanwezig voor de aan- en afvoer van materialen. 

Aannemingsbedrijf G. van der Ven BV voert het werk uit in opdracht van het waterschap. 

Het werk bestaat uit het inrichten van het werkterrein, grondwerk voor de nieuwe watergang, het aanbrengen van schotten en betonnen onderdelen in het nieuwe beekje, het plaatsen van nieuwe duikers tussen de bestaande en het nieuwe beekje, het aanbrengen van afsluiters om het beekje dicht te kunnen zetten en groenvoorzieningen. 

Het werk is eind november/begin december 2024 gereed.

Seizoensgebonden migratie

Elke vissoort migreert op vaste momenten in het jaar. De meeste vissen reizen vanaf het vroege voorjaar richting de binnenwateren. Dankzij de vissluis bij de stuw Dalemdreef-Spoorbaan en de bekkenvistrap bij de stuw Reuverlaan, kunnen ze hun reis vervolgen naar De Oude Leij en zelfs richting België. Dit bevordert zowel de vispopulatie als de waterkwaliteit. 

Samenwerking 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Europese POP3-subsidie, financiering vanuit het Groen Ontwikkelfonds Brabant BV, en financiële steun van de provincie Noord-Brabant.