De inhoud is geladen.

Waterschap Brabantse Delta home
Waterschap Brabantse Delta home

Droogte in Midden- en West-Brabant

Droogte in Midden- en West-Brabant

Door klimaatverandering hebben we vaker te maken met weersextremen. Extreme neerslag wisselt af met lange periodes van droogte. Bij aanhoudende droogte doen we zoveel mogelijk om boeren en tuinders, natuur, industrie en andere watergebruikers van voldoende water te voorzien. Samen met de agrarische sector, natuur-/terreinbeheerders, Rijkswaterstaat en provincie kijken we naar de juiste maatregelen om water vast te houden. Zo kan iedereen rondom water wonen, werken en genieten. Nu, én in de toekomst

  • Beregeningsverzoek

    Wil je beregenen vanuit oppervlaktewater? Dit zijn de regels.

  • Blauwalgen

    Zie je een verdachte drijflaag in een waterpartij die niet op de kaart staat? Meld de locatie inclusief foto bij het waterschap.

  • Botulisme

    Heb je dode dieren in het water gezien? Meld de locatie bij het waterschap.

  • Onttrekkingsverbod

    In welke gebieden gelden onttrekkingsverboden?

  • Tuintips

    Verander je tuin mee met het klimaat! Met enkele kleine aanpassingen is het een plek waar je lekker koel kunt zitten en wateroverlast kunt tegengaan.

  • Zin om te zwemmen? Ga naar een officiële zwemplas!

    Kijk hier welke dat onder andere zijn in Midden- en West-Brabant.

Nieuws over droogte

  • Eerste onttrekkingsverboden in Midden- en West-Brabant

    Maart was een uitzonderlijk droge maand. Er viel bijzonder weinig regen voor deze tijd van het jaar. En ook april is droog begonnen. Door deze droge weersomstandigheden zijn in delen van Midden- en West-Brabant de afvoeren van beken ver gedaald. Hierdoor moeten we voor enkele gebieden een verbod instellen voor het gebruik van water uit sloten en beken. Zo een verbod noemen we een onttrekkingsverbod.

  • Tijdelijk verbod gebruik grondwater voor het beregenen van grasland

    Tot 1 juni mag er in het noorden van het werkgebied van waterschap Brabantse Delta geen grondwater worden gebruikt om grasland en grassportvelden te beregenen. Deze maatregel is nodig om de grondwatervoorraad te beschermen. Doordat het sinds eind februari niet of nauwelijks heeft geregend, is het grondwaterpeil op plekken onder de zogenoemde grenswaarde gezakt.

  • Droge start voorjaar 2025

    Twee jaar lang sneuvelde het ene na het andere neerslagrecord. Kelders stonden onder water, agrariërs konden hun akker niet op en een wandeling in het bos eindigde met natte schoenen. Maar de afgelopen twee maanden is het droog. Er viel slechts 25% van het gemiddelde. En de gevolgen daarvan zien we als waterschap terug. Want als er teveel water is, voeren we het af via onze stuwen en gemalen. Maar als er te weinig water is, kunnen we het niet zomaar overal aanvoeren.

De informatie die je zocht niet gevonden?

We helpen je graag! Vul ons online contactformulier in of neem tijdens kantooruren telefonisch contact met ons op via 076 564 1000.

Foto_droogte