Het waterschap zuivert al vele jaren het afvalwater van huishoudens en bedrijven in Midden- en West-Brabant. Op de rioolwaterzuivering Bath, in het Zeeuwse Rilland-Bath, gebeurt dat al 40 jaar. En in de rioolwaterzuivering Nieuwveer bij Breda zelfs al 50 jaar. Een mooi moment om het zuiveren van afvalwater en de veelzijdigheid van het werken aan schoon water beter over het voetlicht te brengen. Daarom presenteert het waterschap een serie met vier korte films over de dit onderwerp. De eerste film gaat over de manier waarop het waterschap ons afvalwater schoonmaakt.

Uitdagingen voor de toekomst

Het zuiveren van afvalwater lijkt zo gewoon. Maar dat is het niet. Bestuurslid Niels Mureau vertelt waarom het belangrijk is dat we afvalwater zuiveren. En hoe veel medewerkers zich met enthousiasme inzetten voor deze taak. We werpen daarnaast een blik op de uitdagingen voor het zuiveringsproces in de toekomst. Zo komen er steeds meer medicijnresten in het afvalwater terecht. Voor een deel zijn die medicijnresten in het water te voorkomen. Door bijvoorbeeld oude en niet-gebruikte medicijnen in te leveren bij de apotheek. Dat noemen we aanpak bij de bron.

Innovaties maken het zuiveren van afvalwater duurzamer

In de vorige film lieten we zien hoe we bij het vernieuwen en verbeteren van onze zuiveringen rekening houden met de omgeving. Maar we doen meer! Het waterschap kijkt ook naar mogelijkheden om te vernieuwen en te innoveren. Bart Joosse, senior waterketentechnoloog, vertelt dat we een natuurlijke plastic vervanger uit zuiveringsslib maken. En hij laat zien dat we op de zuivering Nieuwveer een ruimte hebben waar we samen met studenten onderzoek doen naar verbeteringen aan het zuiveringsproces. Een echt R&D-lab. Dat alles doen we om het zuiveren van afvalwater duurzamer en klimaatvriendelijker te maken.

Meer informatie

Over de natuurlijke plasticvervanger en de terugwinning van Vivianiet vind je projectpagina’s op onze website.

Rekening houden met de omgeving en de toekomst

In de vorige film lieten we zien hoe we het afvalwater schoonmaken. Deze keer zie je hoe we als waterschap bij het vernieuwen en verbeteren van onze zuiveringen rekening houden met de omgeving en de toekomst. Een mooi voorbeeld hiervan is te vinden op de zuivering in Nieuw-Vossemeer (gemeente Steenbergen). Dit is de eerste zuivering waar we werken met een natuurlijke nazuivering: de waterharmonica. Henny Bron, senior adviseur van de waterketen bij het waterschap, legt uit.

Hoe werkt de rioolwaterzuivering Nieuwveer?

Harry Vrins, medewerker op de zuivering Nieuwveer, legt uit hoe het waterschap afvalwater op deze zuivering schoonmaakt. Hiervoor stroomt het water langs verschillende zuiveringsstappen. Van het uit het water halen van zand tot bacteriën die het vuil in het water ‘opeten’. Wat overblijft is schoon water en een heleboel bacteriën die we niet meer nodig hebben. Dat noemen we ‘zuiveringsslib’.

Meer informatie

Kijk op onze webpagina over Schoon Water om meer te weten te komen over dit onderwerp.