Nieuws

Wil je op de hoogte blijven schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, ben je agrariër schrijf je dan in op de agrarische nieuwsbrief.

Inschrijven algemene nieuwsbrief

  • Vijf uitdagingen in tijden van snelle klimaatverandering

    Vandaag ben ik precies vijf jaar dijkgraaf van de Brabantse Delta. Juist deze jaren worden we geconfronteerd met de snelheid en een grote impact van klimaatverandering.

  • Teleurstelling na uitspraak Raad van State over uitbreiding gaswinning

    De waterschappen zijn net als de andere partners en belangengroeperingen teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State in het beroep tegen de gaswinning Loon op Zand. Uitbreiding van gaswinning strookt niet met de inzet die nodig is voor de energietransitie en voor het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord.

    Uitbreiding gaswinning strookt niet met noodzakelijke stappen voor de energietransitie
  • Zorgen om blauwalgen in polders

    Het blijft warm en droog, met tropische temperaturen deze dagen. Als waterschap doen we wat we kunnen om zo lang mogelijk voor voldoende oppervlaktewater (water uit sloten, beken en rivieren) van voldoende kwaliteit te zorgen waar we nog kunnen. Maatregelen als een urenverbod, onttrekkingsverboden en het openzetten van de Marksluis hebben effect. Met name doordat de maatregelen goed worden nageleefd.

    groene drijflaag in vijver
  • Droogtemaatregelen hebben positief effect

    Waterschap Brabantse Delta past de tijden van het urenverbod voor het gebruik van oppervlaktewater aan. Het verbod voor water uit sloten, beken en rivieren geldt vanaf vrijdag 12 augustus tussen 09.00 en 21.00 uur. Het besluit om de tijden aan te passen is genomen op verzoek van en in afstemming met agrariërs uit het werkgebied.

    Droogte bij waterschap Brabantse Delta
  • Rijkswaterstaat en waterschap werken samen voor verbetering waterkwaliteit

    Rijkswaterstaat zet op verzoek van waterschap Brabantse Delta vanaf woensdag 10 augustus de schuiven van de Marksluis in Oosterhout open. Het extra water dat dan het Markkanaal instroomt, heeft het waterschap nodig voor het doorspoelen van de rivier de Mark. Als er stroming in het water blijft, krijgen blauwalgen namelijk minder kans om te groeien. Zo zorgen Rijkswaterstaat en het waterschap samen voor het behoud van de waterkwaliteit.

    Openen sluisdeuren Marksluis
  • Waterschap Brabantse Delta stelt urenverbod oppervlaktewater in

    Waterschap Brabantse Delta stelt vanaf dinsdag 9 augustus een urenverbod in voor het gebruik van oppervlaktewater (water uit sloten, beken en rivieren). Deze uitzonderlijke maatregel geldt van 09.00 tot 21.00 uur in het hele werkgebied van Brabantse Delta. Uitzondering op het verbod is het koelen van fruitboomgaarden en het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor vee. In een groot deel van het werkgebied geldt op dit moment al een totaal onttrekkingsverbod vanuit oppervlaktewater. Deze onttrekkingsverboden blijven ook gelden.

  • Oplossing voor dijkversterking Standhazensedijk bekend

    In de verkenningsfase - die gestart is in 2021 - zijn verschillende manieren waarop de dijk kan worden versterkt onderzocht. Zodat de dijk straks weer voldoet aan de veiligheidsnormen. Het voorkeursalternatief is op 2 augustus 2022 vastgesteld door het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta.

  • Nieuwe onttrekkingsverboden

    Deze week was het tropisch warm in Nederland. Hierdoor verdampte er meer water. Ook is er weinig neerslag gevallen. De neerslag die de afgelopen dagen wel viel, is onvoldoende om tekorten aan te vullen.

    Droogte bij waterschap Brabantse Delta
  • Gaswinning in Sprang moet veiliger

    De provincie Noord-Brabant, waterschap Brabantse Delta en de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk willen geen verlenging van de gaswinning van Vermilion op de locatie ‘Sprang’ in Kaatsheuvel onder de huidige voorwaarden.